---
Aikoinaan Tallinnassa ravattiin lähinnä hakemassa lavakaupalla halpaa käyttöjuomaa, nykyään Tallinnassa sietää käydä jo ihan kuplivan craft-skenen ja mahtavien ravintoloiden vuoksi. Päivittelen tähän postaukseen ajan myötä vinkkejä ja hyväksi havaitsemiani paikkoja ja kirjoittelen alle mistä ne löytyy ja mitä ne ovat. Aukioloajat tarkistettu maaliskuussa 2017 ellei toisin mainita. Kaikki alla listatut paikat olivat olemassa vielä tammikuussa 2018.
Liikkuminen Tallinnassa
Lataa ja asenna kännykkääsi Uber, piste. Muuta et tarvitse. Mobiilidata ei paljoa maksa (Telia-asiakkaille ilmaista Tallinnassa) ja Uberin appi hoitaa veloituksen luottokortilta, eli rahan kanssa ei kuskien kanssa tarvitse kikkailla. Esimerkiksi matka satamasta Telliskiveen maksoi 3/2017 4,77e (4,17km) ja matka Uba ja Humal -kaupasta satamaan 2,52e (1,67 km). Uber on laillinen ja turvallinen vaihtoehto Tallinnassa, toisin kuin vapaasti (hintakaton rajoissa) hinnoittelevat taksiyhtiöt, joissa on jopa realistinen riski päätyä mafiataksiin. Matka vanhastakaupungista Sori Brewingille maksoi 6,07e 1/2018.
Pullokaupat
![]() |
Taptapin tiski. |
Taptap
2018: Auki ma-pe 12-22, la 12-20 ja su 12-17.Osoite: Rotermanni 2, 10111, Tallinna.
No nyt oltiinkin oluttrendien aallonharjalla! Lähelle satamaa avattiin ilmeisesti paria viikkoa ennen vierailuamme uusi pullokauppa ja baari nimeltä Taptap. Pullovalikoima oli hieman heikompi kuin esimerkiksi Sipissä ja Uba & Humalassa, mutta kohtalaisen laaja silti. Hinnoilta suurin piirtein samaa tasoa kahden edellä mainitun kanssa. Aukioloajat noudattelevat pullokaupan linjaa eli mikään yöravintola tämä ei ole. Sijainti on Rotermannilla eli lyhyen kävelymatkan päässä satamasta.
Taptapin on erikoinen jo sen vuoksi, että se yhdistelee baaria ja pullokauppaa, mutta lisäerikoisuutena he myyvät hanatuotteitaan mukaanvietäväksi. Sipissä ja Uba ja Humalissakin saa toki maistella tuotteita paikan päällä, mutta ei niissä kovin baarimainen tai viihtyisä tunnelma ole, toisin kuin Taptapissa. Tuotteita lasketaan siis hanoista tölkkeihin ja myydään mukaan asiakkaan niin halutessa. Käydessämme hanoja oli kuusi ja valikoima ihan ok.
![]() |
Taptapin "erikoisuuksien" valikoima. |
SIP
Osoite: Telliskivi 62, 10412 Tallinna. Klikkaa tästä kartalle.Auki päivittäin klo 10-22.
Pullokauppa Telliskivessä. Laaja valikoima virolaisia pienpanimo-oluita (ja siidereitä). Lisäksi pieni valikoima belgialaisia, jenkkejä, saksalaisia, italialaisia jne. Lisäksi iso valikoima viinejä, mutta niistä en osaa sanoa mitään.
Hintataso kohtuullinen. Peruspullot 3-5e ja pienempieräiset/harvinaisemmat 5-10e (esimerkiksi Sori Brewingin Conca d'Oro taisi olla 8e ja samaa sarjaa oli Põhjalan barrel seriesit). Täältä olen tehnyt myös hyviä löytöjä, kuten jenkkiläisen Cigar City Brewingin Jai Alai IPA -tölkkejä 3,6e hintaan.
Tiloissa myös pieni "baari" eli pari kolme baarijakkaraa tiskinnokassa. Jos ei ole kiirettä ja jokin olut mietityttää, niin oluita saa ostaa ja juoda paikan päällä +1e hyllyhinnalla (jos siis sattuu kylmäkaapeista löytymään). Henkilökunta on ystävällistä ja vastaa kysymyksiin ja vinkkaa oluita tarvittaessa. Viime käynnillä etsimme varta vasten Lehen Saatana Magustoit -olutta, jota löytyi kuin löytyikin "tiskin alta", vaikka oli hyllystä loppu.
Hintaesimerkkejä viime käynniltä: Öllenaut Väike Raidur 2,65e; Tanker/Hiisi Hiiepuu 2,60e; Sori Brewing Dark Humor Club 3,45e; Tanker Hop Power 4,45e; Stone Xocoveca 4,45e.
Vinkki: varaudu omilla kestokasseilla, repulla tai muilla vastaavilla. Tiskiltä saa vain pienehköjä paperikasseja, jotka eivät välttämättä isompia lasteja kestä..
Uba ja Humal
![]() |
Uba ja Humal. |
Avoinna ma-la 10-22, su 10-20.
Pieni ja sympaattinen olut- ja kahvikauppa lähellä satamaa. Nimi kirjaimellisesti siis "papu ja humala". Laaja valikoima virolaisia oluita (ja siidereitä), lisäksi jonkin verran tanskalaista, norjalaista, islantilaista, ja jenkkiä hyllyissä. Suomesta edustettuna lähinnä Ruosniemen panimo.
Kasvattanut valikoimaansa tasaisesti vuosien saatossa, hyllymetrit ovat melkeinpä tuplaantuneet siitä kuin ensi kerran täällä vuosia sitten kävin.
Vinkki: ota tännekin kestokasseja tai muuta vastaavaa mukaan. Täällä ei ole edes ostoskoreja mihin pinota ostoksiaan, eli itse olen kasannut ostokset suoraan hyllystä omaan kassiin ja vienyt kassalle.
Vinkki2: täälläkin voi nautiskella olutta ostosten lomassa, mutta sen sijaan suosittelen ehdottomasti tilaamaan kahvia. Se on paikan päällä rouhituista pavuista tilauksesta tehtyä ja hävyttömän hyvää.
Baarit
Brewdog Tallinn
![]() |
Asiakastila oikeastaan melko pieni! |
![]() |
Tiski, hanavalikoimaa ja muutama lisää asiakaspaikkoja. |
Osoite: Rotermanni 2, 10111, Tallinna.
Franchise for punks! Brewdog on laajentunut vuosien saatossa sellaiseksi olutimperiumiksi, että välillä tulee hieman sellainen olo, että alkuperäinen ajatus on heiltä kadonnut jo aikoja sitten. Panimo puski markkinoille mielenkiintoisia tuotteita kovalla tahdilla vuosia, mutta nyt tahti tuntuu hiljentyneen ja tuoterepertuaari vakiintuneen (Punk IPA, Vagabond, Jet Black, Five AM jne...). Erikoisia uusia one off-tuotteita toki tulee vielä, mutta harvakseltaan.
Panimolla on kuitenkin perusarvot vielä ihan kunnossa ja koittavat pitää pienpanimoiden puolia, josta osoituksena esimerkiksi toissavuotinen veto lopettaa Ballast Pointin tuotteiden tilaaminen baareihinsa. Ballast Point kun myi itsensä miljardilla Constellation Brandsille. Kiinnostavuus ei mielestäni Brewdogilla ole enää entisensä, mutta tuotteet peruslaadukkaita ja yrityksen arvot kunnossa niin kaippa tänne voi rahaansa syytää.
Brewdogin baarit ovat ihan olutmaailman ABC:ita - kun olet käynyt yhdessä, niin olet käynyt niissä kaikissa. Olen muistaakseni vieraillut viidessä ja perusilmeeltään baarit ovat todella samanlaisia (ja jokaisesta löytyy LOVE HOPS AND LIVE THE DREAM -valoslogan). Hanoissa on kuitenkin niin usein Dogen omien "perustylsien" tuotteiden lisäksi jänniä vierailijahanoja, että visiitti on lähes aina kannattanut.
Pudel Bar
Auki ti-ke 16-00, to-pe 16-02, la 12-02 ja su 14-00.Osoite: Telliskivi 60a, 10412, Tallinna.
Pudel Bar on oluihin kallellaan oleva paikka hipsterien kansoittamalla Telliskiven trendialueella. Pullovalikoimaa pari kaapillista ja hanavalikoimaa viidentoista hanan verran. Sisustus nojaa katuojasta ja mummoloista löytyneisiin tuoleihin ja jakkaroihin ja baarin perällä on hieno hyllyllinen tyhjiä kegejä. Viime käynnillä sivupöydällä oli complimentary pähkinöitä ja vettä oluenmaistelun ohessa nautittavaksi. Päivisin pääsee jopa istumaan, ilta-aikaan täyttä muttei yltiömäistä tungosta.

Drink Bar
Väike-Karja 8, 10140, Tallinna. Auki su-to 12-23, pe-la 12-2.
![]() |
Drink Bar. Pahoittelen bisneskalaa. |
Hanoissa on lähes aina jotain spesiaalia Põhjalalta. Pullovalikoimaa löytyy myös runsain mitoin. Hintataso varsin kohtuullinen. Kannattaa ehdottomasti maistaa näiden valkosibulileipiä - ovat ihan mahtavia. Ja myös tosi valkosipulisia..!
Põrgu
Osoite: Rüütli 4, 10130, Tallinna. Auki ma-to 12-24, pe-la 12-2.
Tämä
oli aluksi vähän hankala löytää. Sijaitsee vanhankaupungin "väärässä"
reunassa ja porttikongi oli jotenkin hämäävä. Sisään laskeudutaan
portaita ja tila on kellarimainen ja "keskiaikainen" (ei semmonen
teemaravintolamainen silti, vaan koristeina kaikenlaista sepän takomaa
yms.). Hyvä hanavalikoima ja erityismaininta pullovalikoimasta - näiltä
löytyi ainoana käymistämme paikoista Põhjalan Pime Öötä pari vuotta
sitten. Nythän sitä löytyykin sitten jo hieman paremmin.
![]() |
Põrgun ovi. |
Koht
Osoite: Lai 8, 10133, Tallinna. Muistiinpanoissani lukee, että "auki silloin kun on auki" mutta google väittäisi su-to 17-3 ja pe-la 17-4. Paikka ei kyllä ole mikään yökerho, eli hieman näitä aikoja epäilen.Jos Põrgu oli hieman hankala etsiä, niin tätä saa jo ihan hakemalla hakea. Ensi käymisellä kävelimme ohi ja tajusimme asian vasta sadan metrin päästä. Palasimme takaisinpäin ja kuljimme jälleen ohi. Kadulta mennään vähän epämääräisen näköisestä porttikongista sisään ja kuljetaan kujaa sen perälle, josta löytyykin Kohtin ovi ja pari muovista terassikalustetta.
Koht on tosi symppis ja pieni paikka, todellinen piilotettu helmi. Hanat vaikuttavat jotenkin tosi itse kyhätyiltä ja hanavalikoima löytyy seinille liimatuista julisteista (eikä siis läheltäkään "baaritiskiä"). Kotikutoinen meininki. Pullovalikoima yllättävän laaja tämänkokoiseksi paikaksi.
Ahdas, mutta jotenkin hyvällä tavalla ahdas. Takka ja sohvapaikat onnekkaille, pienet puupenkit muille ja seisomapaikat lopuille.
![]() |
Koht. |
![]() |
Kohtiin pääsi sisään nelijalkaiset ystävätkin. |
Ravintolat
Rataskaevu 16
Osoite: Rataskaevu 16, 10123, Tallinna. Auki su-to 12-23, pe-la 12-24.
Rataskaevu
on jo pitkään ollut Tripadvisorin #1 Tallinnan ravintola, ja ihan
syystä. Kohtuullinen hintataso, tyylikkäät mutta sopivan kokoiset
annokset ja kohtuullinen olutvalikoima. Kannattaa varata pöytä, mutta
voi toki kokeilla onneaan tai jonotella pöytää. Päiväsaikaan on kyllä
ilman varauksiakin aina mahtunut, mutta perälle ja nurkkapöytiin.
F-Hoone
Osoite: Telliskivi 60, 10412, Tallinna. Auki ma-su 9-24.
Trendinuorten
luola Telliskivessä. Paljon perheellisiä päiväsaikaan, mikä tarkoittaa
itkeviä vauvoja ja juoksevia lapsia. Illalla rauhallisempaa. Samat
vahvuudet kuin Rataskaevullakin, eli tyylikkäät ja sopivan kokoiset
annokset, hyvä hintataso ja kohtuullinen olutvalikoima. Näille plussaa
siitä, että Põhjala on tehnyt heille "talon oman" red ipan F-Hoone
Punane, joka on todellakin maistamisen arvoinen.
Vegan Restoran V
Osoite: Rataskaevu 12, 10130, Tallinna. Auki: su-to 12-23, pe-la 12-24.
Tai Boh
Osoite: Mere puiestee 1, 10111 Tallinn, Viro
Auki: ma-to 17-23, pe-la 17-01, su 14-23
Itämaista fuusiokeittiötä Tallinnalle melko korkeilla hinnoilla. Lähes olematon olutlista. Cocktailit n. 9e ja olivat kyllä melko näyttävän näköisiä. Todella villi sisustus ja jo näkemisen vuoksi ihan vierailemisen arvoinen paikka silti.
Panimot
Sori Brewing
Osoite: Suur-Sõjamäe 14, 11415 Tallinn, Viro. Auki sopimuksen mukaan.
Tammikuussa 2018 tuli vihdoin vierailtua täälläkin! Panimon nettisivuilta löytyi yhteydenottolomake: otimme yhteyttä ja pyysimme kahdeksan hengen seurueelle panimokierrosta. Varauksemme vahvistettiin kuukautta ennen ja ihan täysin ei tiedetty mitä kaikkea olisi luvassa.
Paikan päälle suosittelen menemään Uberilla, paikka on sen verran kaukana ettei kävelyssä tai julkisilla kikkailussa ole järkeä. Rakennuksen kulmasta löytyy pieni ovi, jossa on Sori Brewingin logo. Portaat kolmanteen kerrokseen ja soitto toimistolle: tulkaa avaamaan ovi! :)
Hieman yllätyimme kun meidät ottikin vastaan toinen panimon perustajista eli Heikki. Odotin korkeintaan jotain toimistohessua, mutta ilmeisesti perustajillakin on aikaa turisteille. Ja hyvä näin.
Heikki kierrätti meidät panimon tilojen läpi ja jutusteli panimon vaiheista, oluentekoprosessista ja panimon tynnyriohjelmasta. Lisäksi sivuttiin paljon ihan käytännön bisnespuolia, mikä oli ainakin itselleni panimokierroksilla ihan uutta: Heikki selitti mm. minkälainen prosessi on saada Suomeen kaupan hyllyyn olut ja mistä panimo on hankkinut tynnyrinsä. Heikki avasi paljon myös Sorin oluen teon käytännön prosessia, eikä vain jättänyt selitystä muilta panimokierroksilta tutulle "tässä me mäskätään ja tässä me keitetään ja tässä me käytetään ja sitten meillä on olut" - aika paljon tapahtuu kuitenkin näiden askelten välissä!
Varaston ja panimon lisäksi tutustuttiin Sorin tynnyriohjelmaan. Panimolla on silmämääräisesti n. 100 tynnyrillistä (á 300 litraa!) olutta kypsymässä ja melkoisia herkkuja sieltä näyttäisi tulevaisuudessa tulevan. Ainakin Oatmeal Stout osui silmiini. Tynnyreitä on vähän joka lähtöön ja ovat ilmeisesti peräisin isommalta tukkurilta sekä viinitilalta. Tynnyriä löytyy vähän joka lähtöön: viskiä, konjakkia, portviiniä jne.
Kierroksen jälkeen palattiin toimiston viereiseen tasting roomiin, jossa pääsimme maistelemaan Raspberry Punchia, Shark Jumperia sekä Dark Humor Club Hot Chocolatea. Ensimmäinen ja viimeinen ovat näistä minullekin tuttuja, Shark Jumperia maistoin ensikulauksen. Emme kuitenkaan olleet ihan yksin tasting roomissa: eräs panimon hieman isommista osakkaista (panimo on joukkorahoitettu) oli ilmeisesti pamahtanut paikan päälle hieman ennakolta varoittamatta samana päivänä seurueensa kanssa! Ei kyllä pöllömpää omistaa hieman panimoa kun voi noinkin tehdä, hieman kateelliseksi veti! ;)
Kierros kustansi 15 euroa ja tasting roomissa oli myynnissä myös panimon logoin koristeltuja vaatteita ja olutlaseja sekä tietenkin niitä oluita. Mukaani tarttui olutlasi, viisi tynnyrikypsytettyä (Pareto Port Wine, Pareto Whisky, Conca D'Oro, Anniversary Barley Wine 17 ja Maximón) sekä yksi Passion Punch ja yksi Tropical Punch. Näistä olen aiemmin maistanut vain Conca D'Oroa ja odotukset ovat korkealla.
Summa summarum: yksi parhaista panimokierroksista millä olen ollut. Ja on niitä tullut koluttua läpi varmaan toistakymmentä.
Tammikuussa 2018 tuli vihdoin vierailtua täälläkin! Panimon nettisivuilta löytyi yhteydenottolomake: otimme yhteyttä ja pyysimme kahdeksan hengen seurueelle panimokierrosta. Varauksemme vahvistettiin kuukautta ennen ja ihan täysin ei tiedetty mitä kaikkea olisi luvassa.
![]() |
Kierroksen alku Sorin "varastotilassa". |
Paikan päälle suosittelen menemään Uberilla, paikka on sen verran kaukana ettei kävelyssä tai julkisilla kikkailussa ole järkeä. Rakennuksen kulmasta löytyy pieni ovi, jossa on Sori Brewingin logo. Portaat kolmanteen kerrokseen ja soitto toimistolle: tulkaa avaamaan ovi! :)
Hieman yllätyimme kun meidät ottikin vastaan toinen panimon perustajista eli Heikki. Odotin korkeintaan jotain toimistohessua, mutta ilmeisesti perustajillakin on aikaa turisteille. Ja hyvä näin.
![]() |
Panimotila, varasto taempana. Tiivis kokonaisuus! |
Heikki kierrätti meidät panimon tilojen läpi ja jutusteli panimon vaiheista, oluentekoprosessista ja panimon tynnyriohjelmasta. Lisäksi sivuttiin paljon ihan käytännön bisnespuolia, mikä oli ainakin itselleni panimokierroksilla ihan uutta: Heikki selitti mm. minkälainen prosessi on saada Suomeen kaupan hyllyyn olut ja mistä panimo on hankkinut tynnyrinsä. Heikki avasi paljon myös Sorin oluen teon käytännön prosessia, eikä vain jättänyt selitystä muilta panimokierroksilta tutulle "tässä me mäskätään ja tässä me keitetään ja tässä me käytetään ja sitten meillä on olut" - aika paljon tapahtuu kuitenkin näiden askelten välissä!
![]() |
Sorin tynnyrit. |
Varaston ja panimon lisäksi tutustuttiin Sorin tynnyriohjelmaan. Panimolla on silmämääräisesti n. 100 tynnyrillistä (á 300 litraa!) olutta kypsymässä ja melkoisia herkkuja sieltä näyttäisi tulevaisuudessa tulevan. Ainakin Oatmeal Stout osui silmiini. Tynnyreitä on vähän joka lähtöön ja ovat ilmeisesti peräisin isommalta tukkurilta sekä viinitilalta. Tynnyriä löytyy vähän joka lähtöön: viskiä, konjakkia, portviiniä jne.
Kierroksen jälkeen palattiin toimiston viereiseen tasting roomiin, jossa pääsimme maistelemaan Raspberry Punchia, Shark Jumperia sekä Dark Humor Club Hot Chocolatea. Ensimmäinen ja viimeinen ovat näistä minullekin tuttuja, Shark Jumperia maistoin ensikulauksen. Emme kuitenkaan olleet ihan yksin tasting roomissa: eräs panimon hieman isommista osakkaista (panimo on joukkorahoitettu) oli ilmeisesti pamahtanut paikan päälle hieman ennakolta varoittamatta samana päivänä seurueensa kanssa! Ei kyllä pöllömpää omistaa hieman panimoa kun voi noinkin tehdä, hieman kateelliseksi veti! ;)
Kierros kustansi 15 euroa ja tasting roomissa oli myynnissä myös panimon logoin koristeltuja vaatteita ja olutlaseja sekä tietenkin niitä oluita. Mukaani tarttui olutlasi, viisi tynnyrikypsytettyä (Pareto Port Wine, Pareto Whisky, Conca D'Oro, Anniversary Barley Wine 17 ja Maximón) sekä yksi Passion Punch ja yksi Tropical Punch. Näistä olen aiemmin maistanut vain Conca D'Oroa ja odotukset ovat korkealla.
Summa summarum: yksi parhaista panimokierroksista millä olen ollut. Ja on niitä tullut koluttua läpi varmaan toistakymmentä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti