tiistai 18. heinäkuuta 2017

Pullojen pesu ja uusiokäyttö

Oluenteko on leppoisaa puuhaa, mutta jatkuvana ongelmana ainakin itselläni tuntuu olevan pullojen riittävyys. 15 litran eräkoko kun syö jopa 45 kappaletta 0,33l pulloja. Puolen litran pulloilla pärjäisi vähemmällä pullomäärällä, mutta miinuspuolena niissä puolestaan on suurempi annoskoko.

Ensimmäinen ratkaistava pullo-ongelma on pullojen hankkiminen. Minulle niitä on kertynyt melko vaivatta milloin mistäkin illanistujaisista ja lautapeli-illoista "isompia" määriä ja muutamia hajapulloja mitä nyt marketista tai Alkosta olen löytöjä tehnyt. Pariin otteeseen olen myös ihan tilannut tyhjiä pulloja raaka-ainetilauksien yhteydessä - laatikollisen tyhjiä pulloja saa melko halvalla vaikkapa Lapposta (60snt/0,33l plo+kori) tai Brewcatilta (40snt/0,33l plo).

Tyhjien tilauspullojen kohdalla ensimmäisen käytön yhteydessä tätä seuraavaa ongelmaa ole, mutta jo seuraavan käytön yhteydessä tähän törmää: jotenkin pullo pitäisi saada puhtaaksi sisältä ja olisihan se kiva saada puhtaaksi myös ulkoa. Tässä kotiolutmaakarit taitaa jakautua melko kahteen leiriin - toiset jättää ulkopinnan jynssäämättä ja toisille vain puhdas kelpaa. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan, täytyyhän etikettien päästä loistamaan puhtaalla pullopinnalla!

Tämä seuraava taitaa olla aika perustietoa, mutta aion silti käydä läpi oman pullonpesuprosessini. Pienellä ennakkovaivalla kun pesussa ei tarvitse mennä muutamia minuutteja kauempaa eikä oikeastaan mitään erikoisvälineitäkään tarvita.

Huuhtelu.
1. Huuhtelu ennen pohjasakan jämähtämistä

Pullon pohjalle unohdettu hiiva tuppaa jämähtämään paikalleen ja pahimmassa tapauksessa alkaa elämään ihan omaa elämäänsä. Nämäki pullot saisi toki liottamalla ja perusteellisella putsauksella vielä käyttökuntoon, mutta ajan ja vaivan säästämiseksi nakkaan likaiset pullot suoraan kierrätykseen.

Pyrin siis heti pullon tyhjentymisen jälkeen kaatamaan sen pohjalta  hiivan pois ja huuhtelemaan pullon. Jos ei nyt ihan heti tyhjentymisen jälkeen muista niin vähintäänkin saman illan aikana olisi hyvä huuhdella pullo ihan vain vedellä.


Liotus.
2. Liotus

Vaikka pullot huuhtelisikin heti käytön jälkeen, jää niiden pohjaan (ja sisäreunoille) välillä haalea likakerros - tämä riippuu ihan siitä miten pitkään neste (ja hiiva) on pullossa seissyt. Tämän saa kyllä harjalla helposti putsattua, kunhan pullot liottaa hyvin ennen pesua. Liotuksessa myös parhaassa tapauksessa etiketit ja niiden liima liukenevat ja lähtevät irti helposti. Niksinä siis pisara tiskiainetta joka pullon pohjalle ja pullo täyteen kuumaa vettä, jonka jälkeen pullot tiskialtaaseen kuumaan tiskinesteeseen pariksi tunniksi likoamaan. Jos ei meinaa tiskata pulloja oitis niin tätä liotusta on turha tehdä - muuten luot lähinnä päiväkausia seisovan bakteerialtaan.






Jynssäys ja huuhtelu.
3. Jynssäys & huuhtelu

Parhaassa tapauksessa etiketit irtoavat liotuksen jälkeen ihan vain vetämällä, mutta välillä ne istuvat turhan tiukalla pullossa kiinni. Tällöin itse käytän keittiöveitsen ei-terävää puolta ja "raaputan" etiketin irti. Parhaassa tapauksessa etiketti irtoaa nätisti liimoineen, pahimmassa tapauksessa etiketti irtoaa ja pulloon jää pomminkestävä liimamöhnä. Näissä tapauksissa suosittelen säästämään aikaa ja vaivaa ja nakkaamaan pullon kierrätykseen (ja jos jättää viivakoodikohdan raaputtamatta niin voi saada jopa pantinkin vielä takaisin).

Marketista saa saippuavillaa ja tiskiharjan pikkurahalla. Saippuavillalla irtoaa helposti ulkopinnan tahrat ja pulloharjalla sisäpinnan. Yleensä riittää kun käy ulkopinnat villalla kertaalleen läpi ja jynssää sisältä pohjan ja reunat.


Huuhtelu ihan vain vedellä ja lopuksi pieni kurkistus pullon sisälle valon läpi. Jos pullon pinnoille on jämähtänyt harmahtava kerros ja pullo kaipaa lisäpesua, selviää se yleensä viimeistään tässä vaiheessa. Puhdas pullo on kirkas ja tahraton.


Puhdas pullo valoa vasten.


Likaiseksi jäänyt pullo valoa vasten. Vaalea tahra keskellä pohjaa.


4. Kuivatus

Selkeä työvaihe: pullot tiskikaappiin kuivumaan ylösalaisin, jotta neste valuisi niistä pois.


Pullojen kuivatus.
5. Säilytys

Kuva uupuu, mutta kirjoitanpa vielä niksini säilytykselle. Hyvin putsatuissa pulloissa ei pitäisi olla sisällä ruokaa pöpöille, ja vaikka jokin sinne pääsisi, se kuolisi viimeistään ennen pullotusta pullojen uunituksella. Suurempana ongelmana säilytyksessä pidän pölyä - jos pullot säilöö aukinaisina pidemmän aikaa on riskinä, että pullot imee sisäänsä pölykerroksen. Tämän ongelman olen ratkaissut ihan vain kietaisemalla laatikkoon pakattujen pullojen päälle kerroksen elmukelmua. Pullot pysyvät puhtaina ja ovat käyttövalmiita suoraan uuniin siirrettäväksi heti elmukelmun irroituksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti