sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Resepti: Kotipanimosima (Plevnan Siman "klooni"), erä 2

Huhtikuu! Tämä tarkoittaa siis sitä, että lumet sulavat pihalta, päivä pitenee ja vappusiman suunnittelu alkaa. Viime vuonna yritin kloonata Plevnan Panimosiman kaltaista simaa, jonka reseptin löydät täältä ja valmistusohjeen löydät täältä.

Hiilihapollisen, alkoholipitoisen, makean ja pullopommittoman siman valmistaminen on kieltämättä melko vaikeata. Ongelmakohtia ovat:

1) Koska vierteessä ei ole juurikaan käymiskelvottomia sokereita, niin hiiva rouhii simasta rutikuivan jos käymisen antaa jatkua liian pitkään. Eli ominaispaino päätyy 1.000:aan asti.
2) Jos siman pullottaa käymisen ollessa kesken, niin käyminen tulee huoneenlämmössä jatkumaan pullossa. Kevyt pullokäyminen on hyvästä ja näin taataan simalle kevyt hiilihapotus, mutta liian pitkä pullokäyminen johtaa paineesta räjähtäviin pulloihin.
3) Jos käymisen lopettaa tappamalla hiivan, ei pulloihin saa hiilihappoa (ilman erillistä hiilihapotusta, johon ainakaan minulta ei löydy laitteita)

Viime vuonna löysin tähän kuitenkin melko hyvän ratkaisun: annoin siman käydä haluttuun makeuteen asti, pullotin, annoin käydä pari päivää hiilihapon aikaansaamiseksi ja siirsin simat jääkaappiin, jolloin käyminen oikeastaan pysähtyi (yksi simapullo unohtui jääkaapin nurkkiin kesäkuukausiin asti, säilyi räjähtämättä). Tätä ajattelin koittaa tänäkin vuonna.

Viime vuonna humaloin simaa Targetilla siten, että kiehautin myös humalaa vartin. Target on melko tuhti katkerointiin ja vartissa siitä tarttui IBUja jopa hieman liikaa. Eli pelkkä flameout-humalointi riittänee tänä vuonna, toivon mukaan humalasta tarttuu aromia mutta ei katkeroa.

Tähän väliin tuttu disclaimer. Plevnan Panimosiman resepti ei ole missään määrin julkinen, jonka vuoksi minunkin "kloonini" on lainausmerkeissä. Panimosima on makeata, sitruksista ja kevyesti humalalla tasapainoitettua, hiivaisuutta siinä ei juurikaan ole. Tarkoituksenani ei ole siis kehitellä täydellistä kloonia vaan enemmänkin Panimosimasta inspiraation saanutta kotipanimosimaa. Jos haluat perinteistä makeata pullahiivasimaa, niin unohda humala ja oluthiivat. Tässä kotipanimosimassa tulee maistumaan kevyesti humala, hunaja ja sitruuna.

Kotipanimosima 2018

Plevnan Panimosimassa on sokeria 50g/l. 100g sokeria per litra nestettä tarkoittaa ominaispainossa n. 1.036:tta. 50g/l olisi tästä siis puolet, eli tavoittelemani lopullinen ominaispaino olisi n. 1.018. Käymisen voisi siis lopettaa n. 1.020 paikkeilla, astioida pulloihin ja antaa käydä päivän verran, jolloin pulloissa olisi päädytty aika lähelle tuota 1.018:aa.

Humalavarastossa ei ole suurta valinnanvaraa, jonka vuoksi tämän vuoden simaan valikoituu Mosaic. Mosaic tuonee hikistä hedelmäistä tropiikkia makumaailmaan, joka nyt ei ihan vastaa perinteistä Panimosimaa, mutta kokeillaan tällaista tällä kertaa. Jos olisi Citraa tai Cascadea tai jotain muuta sitruksista hedemäisyyttä tuovaa niin laittaisin mieluummin moista. Humala sekaan kiehautuksen jälkeen, jotta niistä irtoisi enemmän aromia ja vähemmän katkeroa.

Tänä vuonna lähdetään kokeilemaan siis tämänkaltaista reseptiä edellisvuoden pohjalta. Brewmate-tiedostoa en tästä tällä kertaa jaa, tällä alla olevalla pärjää kyllä.

400g Hunaja
200g Fariinisokeri
200g Fruktoosi
1 Sitruunan kuoret

10g Mosaic @ 0 min

Hiiva: Safale US-05

Eräkoko 5 litraa, jolloin lähtöominaispainoksi pitäisi tulla 1.054. Jos sima käy 1.054 -> 1.018, niin alkoholia pitäisi tulla passelisti 4,7%.

Teko-ohjeisiin voi tutustua edellisvuoden postauksessa (linkki yllä), mutta pikakertauksena tässä: 5 litraa nestettä kiehautetaan, lisätään sokerit ja sitruunankuoret ja annetaan kiehua kymmenisen minuuttia. Kattila pois liedeltä ja humalat ja hunaja sekaan, tarkoituksena sekoitellen liottaa hunaja vierteeseen. Jäähdytys huoneenlämpöiseksi, astiointi käymispönttöön ja startattu hiiva sekaan.

Sima tarvinnee viikon käymispöntössä, päivän pullossa huoneenlämmössä ja viikon pullossa jääkaappilämmössä ennen nauttimista. Pari viikkoa ennen vappua pitäisi siis keitellä!

1 kommentti:

  1. Oliko tästä projektista jotain päivitystä tai muistatko kuinka onnistui?

    VastaaPoista