keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Helsinki Beer Festival 2017 tärpit ja vinkit

Helsinki Beer Festival 2017 starttaa perjantaina 7.4. ja kestää lauantaihin 8.4. saakka. Itse olen menossa paikan päälle lauantaina ja listasin itselleni jo ennakkoon muutaman maistelutärpin. Tässäpä niitä lyhyiden kommenttien kera. Oluiden esittelytekstit lainattu täältä. En ole näistä yhtäkään siis vielä aiemmin maistanut, eli nämä ovat sellaisia ennakkofiiliksiä. Osa on varmaan pulloissa ja osa hanoissa, ja hyvin todennäköisesti kaikkia ei ehdi maistamaan.

Tärpit:


Bryggeri: Bryggeri Colorado Blond
Bryggeri Helsingin ja boulderilaisen BJ´s Brewhousen yhteistyöolut, joka juhlistaa suomalaisen Viking Maltin ja yhdysvaltalaisen Colorado Maltingsin yhteistyötä Euroopassa. Olut on belgialaistyylinen runsaasti humaloitu vahva ale, jonka aromissa on runsasta mausteisuutta ja suutuntumassa pehmeän hunajaista maltaisuutta. Amerikkalaiset humalat tukevat herkullista kokonaisuutta. Oluen ensi-ilta on HBF 2017.

Tätä markkinoidaan "belgian ipa"na - vähän haiskahtaa sillisalaatilta kun suomalaiset ja amerikkalaiset tekevät yhteistyössä mausteisen belgin josta sotkee vielä ipan, mutta kyllä tälle mahdollisuus täytyy antaa.

Cool Head Brew: 1) Mango Sour, 2) Sour Head Maracujá ja 3) Heavy Sunshine Mexican Vanilla
1) Mango Sour Ale. Pantu yhteistyössä Helsinkiläisen Ice Beaverin kanssa.
2) Passionhedelmä -Berliner Weisse.
3) Parhaalla meksikolaisella vaniljalla maustettu pehmeän suklainen Imperial Porter.

Saisonista ei aivan tullut IPAn jälkeistä craft-buumia - tulisiko soureista? Otetaan selvää. Odotan kahdelta ensimmäiseltä hedelmäistä kirpsakkuutta. Kolmosessa kiinnostaa paras meksikolainen vanilja. Panimona minulle ihan uusi tuttavuus.

Jacobstads: Dasher India Pale Ale
All of our beers brewed so far have an american touch. We use mainly american hops, and american yeast. Why? Because we love our pales, IPA’s and ambers. Dasher is probably the most american of them all as we’ve used loads of Centennial, Cascade and Citra hops. Dasher made a brief appearance in the early stages of our first year, but has since been awaiting its return to spread its majestic glory to the world. In our homebrewing days years ago, we made a christmas beer called Dasher. Named after one of santas reindeers. It turned out so freekin' good we decided to use it in production and make it available all year round. Prepare for a taste explosion.

Vähän pelottaa miten joulu tähän CCC-ipaan liittyy, mutta kyllä tätä kokeiltava on. Pelkkä mainospuhekin on jo niin vakuuttava. Jacobstads on myös panimona ihan uusi tuttavuus.

Suomenlinnan panimo: Foil Hat B Weisse
Mustaherukalla maustettu berliiniläistyylinen hapanolut.
Lisää happamia maistolistalle. Mustaherukka sopinee berliner weisseen passelisti.

Olutpaja: Pajan APA
Suoraviivainen APA. Humaloitu kattilassa Cascadella ja kuivahumaloitu Citralla ja Centennialilla.
C-alkuisilla humalilla ei voi mennä pieleen: mitä enemmän niitä on, sen parempaa olut on. Mufloni CCCCC on tästä malliesimerkki.

Olarin panimo: 1) Area 21 saison ja 2) Suburbanned Porter
1) Humalat: Celeia. 2) Maistilan ja Olarin Panimon yhteistyö.
Ensimmäinen saison-tärppi. Tätä ei mainosteta millään erikoisuuksilla, minkä on pakko olla hyvä merkki. Toivon ja odotan maistuvaa perus-saisonia. Porter kiinnostaa, koska Maistilalla on siinä näppinsä pelissä. Maistilaan tutustuin viime vuoden SOPPissa ja heidän koko kattauksensa oli aivan mahtava.

Ruosniemen panimo: Baltic Porter - Coffee Edition
Pohjahiivalla käytetty Baltic Porter on maustettu Porin Paahtimon kuubalaisella kylmäuutetulla kahvilla.
 Ruosniemi on vähän semmoinen perushyvä panimo, mutta vielä mikään heidän oluistaan ei ole ihan täysin pankkia räjäyttänyt. Kokeillaan, josko tällä onnistuisi. Kuubalainen kylmäuutettu kahvi kuulostaa ainakin hyvältä.

Maku Brewing: 1) Mustikka Stout ja 2) Karpalo Stout

Näistä ei turhaan mainostekstejä löydy. Luulisi olevan takuuhyvää Makua, toivon mukaan on heillä mukana hanatuotteina. Mustikka on tuttua stout-mausteena, mutta karpaloa odotan mielenkiinnolla.

Sori Brewing: 1) Anniversary Barley Wine 2017 ja 2) Midsummer Melancholy
1) Hanassa lauantaina klo 18:00! Erikoiserä: Suurenmoinen Barley Wine, joka kypsytetty lähes vuoden verran konjakkitynnreissä. Maku voimakkaan maltainen, kuivattuja hedelmiä ja karamellia. Tynnyrikypsytys tuo kevyttä tammea ja konjakin vivahteen.
2)  Yhteistyöolut Venäläisen AF Brewn kanssa. Erittäin suklainen, kahvinen ja makea jälkiruoka. Oluen teossa käytetty Kenialaista kahvia, Bourbon Vaniljaa ja savumaltaita. Rajoitettu erä!
Sorin tyypit haltsaa pöhinäpelin - tästä esimerkkinä HBF:n ainoa kellonaikalanseeraus. Tiskillä on lauantaina klo 18 taatusti ruuhkaa. Ruuhkan kaikottua täytynee kokeilla josko barley wineä riittäisi maistettavaksi. AF Brew on muistaakseni venäläinen porukka ja vähän samalla tavalla "punk-henkinen" kuin Sorikin. Tämän kollaboraation mainosteksti lupailee ainakin melkoista makumaailmaa. Mainittakoon vielä bonuksena, että Sorin ensimmäinen lager "Hardly Working" lanseerataan myös HBF:llä.

Fat Lizard: All Out IPA

Läski Lisko tuo festeille apaa, ipaa, ipaa, ipaa, awaa ja jonkun muun reseptillä tehdyn porterin. Tältä ponilta olen odottanut jo pitkään muitakin temppuja, mutta kokeillaan nyt tuo All Out kun sitä en aiemmin ole maistanut. Ja vaikka tämä näin negatiiviselta kuulostikin niin on heidän apat ja ipat siis ihan hyviä. :)

Saimaan Juomatehdas: 1) BS Baltic Porter ja 2) BS Session Juice Pale Ale
BS = Brewers Special, siis. Baltic Porteria en muistaakseni ole heiltä ennen kokeillut ja mehu pale ale kuulostaa mielenkiintoiselta. Mitään sen kummempia lisäinfoja ei näistä ole.

Radbrew: Teapot
Earl Grey -teellä maustettu britti-IPA on pehmeä, mutta särmikäs.
Aiemmin tuli kutsuttua Fat Lizardia yhden tempun poniksi, ja saman kunnian saa Radbrew. Heidän kattauksesta löytyy IPA, DIPA, APA, AAPA, IPA, IPA, IPA, APA, IPA ja ESB, Rusty Ale, English Ale ja Hefe. Okei joo IPA ja APA on hyvää mutta on hei niitä muitakin tyylejä. ;) Earl Grey IPA-mausteena herätti kuitenkin mielenkiintoni, tätä on kokeiltava.

UG Brewery: 1) United Gypsies Vintage Ale 2017: Barley Wine ja 2) Hapanpukki
1) Helmikuussa UG Breweryn ensimmäisissä pikkujouluissa pantu vuosiolut. Tyylinä tässä on reilusti jenkkihumaloitu Barley Wine, joka on pantu Kosoolan Panimon hyviä arvosteluita saaneen Pohjoisen Jättiläisen reseptillä. Humalina chinook, centennial ja columbus.
2) Kosoolan panimon perinteisellä hapanpukin reseptillä pantu kattilahapatettu punaruskea ja maltainen ale. Mallaspohja perinteinen dobbelbockin mallaspohja, katkerohumalana perle, hiivana US-05 ja maitohappobakteereina S-ryhmän omat Rainbow-maitohappobakteeritabletit.
Tämä on heittämällä mielenkiintoisin uusi tuttavuus näillä festeillä. Pohjoisen Jättiläistä olen maistanut kerran jollain SOPPilla ja se oli mahtava ohraviini, toivotaan että tässä on päästy samaan lopputulokseen. Hapanpukki puolestaan hypähti silmilleni tuon twistinsä kautta. Olutta voi happamoida lactobasillus-bakteereilla eli maitohappobakteereilla ja tämä nyt on ihan selvää - mutta että Rainbow maitohappobakteeritableteilla...? Tätä en usko ennen kuin maistan! UG Brewery tuo festeille myös 11 päivän ikäisen DIPAn. En millään usko että se maistuu muulta kuin raa'alta ja hiivaiselta, mutta täytyy sekin varmaan testata. Voihan se olla, että paremmilla laitteilla saa nopeammin juotavaa aikaiseksi.

Pyynikin Käsityöläispanimo: Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
 Tätä oli lopputalvella Alkossa käsityöolutvalikoimassa. Valitettavasti pullot oikein lensivät hyllyiltä enkä sitä itse ehtinyt maistamaan. Harmi, sillä kaikki sitä ovat kehuneet. Vahingon voi onneksi ottaa takaisin festeillä.

Vinkit

* Festeillä maksetaan poleteilla, mutta varaa poletinvaihtoon käteistä
* Muista juoda vettä ja syö jotain jossain välissä
* Älä yritä vääntää small talkia pisuaareilla.
* Kirjaa ylös Untappdiin tai paperille mitä maistelet. Et kuitenkaan muista niitä jälkikäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti