torstai 12. maaliskuuta 2015

Arvio: Papabeers - White I.P.A

Seurasin Papabeersin toimintaa mielenkiinnolla jo syksyllä, mutta silloin talous ei valitettavasti antanut myötä tilata laatikollista Pyynikin käsityöläispanimolla tehtyä herkkua. Kevättalvella laitoin kuitenkin vihdoin tilauksen sisään. Papabeersin kauppa on hieman kömpelö ja yhteydenpitoa ostajaan ei juuri ole (paitsi Paypalilta tuleva sähköposti maksun onnistumisesta), eli tässä touhussa ei auta kuin luottaa siihen, että paketti lähtee kun lähtee ja saapuu kun saapuu. Vahvistusviestejä tilauksen vastaanotosta tai toimituksen tilasta ei tule. Mutta pääasia on, että olut on hyvää. Mutta onko se?

Vaahto oli aluksi kuohkeampi, mutta kuvailun tiimellyksessä se ehti laskea oheisen näköiseksi pitsiseksi reunoille keskittyneeksi hunnuksi.
Kyllä on, ainakin tämä White I.P.A. White IPAlla tarkoitetaan siis kahden oluttyylin fuusiota, perinteisen belgialaisen witbierin ja hieman uudemman aallon jenkkihumaloidun ipan liittoa. Witbier maustetaan tyypillisesti korianterinsiemenillä ja sitrushedelmien kuorilla, mutta White IPAn tapauksessa keittoon lisätään vielä tuhti annos humalaa ja jopa salviaa ja sitruunaruohoa.

Kaadan oluen lasiin. Tuoksun happamahkon raikas ensituntemus tuo minulle mieleen saisonin. Tuoksussa on sitrushedelmää ja miellyttävästi humalaa. IPAmainen jenkkiaromi. Oluessa on pienikuplainen tiheä vaahto, joka alkaa runsaana, mutta katoaa nopeasti. Lasin reunoille jää alkoholista tyylikkäät "jalat" (neste tarraa lasin reunaan). Olut on väriltään hailakan kellertävä, aavistus kuparia, ja läpinäkyvä. Maun ensipuraisussa on passelisti sitruksista humalontia ja sopivasti katkeroa. Runko on tasapainoinen ja oluessa on pitkä katkera jälkimaku. Janottava. Mielestäni enemmän IPAan kuin vehnään kallellaan, mitä en pidä pahana asiana. Humalavetoinen ja raikas olut, jonka juotuaan tekee mieli toista.

Speksejä arviointivihosta:
Papabeers White IPA, pullo, 5,2%, 17.2.2015, nautittu kotona, 8,1C
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma 4/5
Yleisvaikutelma 15/20
Yhteensä: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti