torstai 19. maaliskuuta 2015

Olvi - Iisalmi Pale Ale (IPA)

Olvi-panimon Iisalmi Pale Alea kädessä pitäessä tulee jotenkin epärealistinen fiilis. Pidän kyseistä panimoa vähän jotenkin.. noh, "kovaan käyttöön" suunniteltujen käymistuotteiden tuottajana (Olvi, Sandels, A.Le Coq). Eli prosentit edellä ja maku pienemmällä fokuksella. Mutta niin se maailma ja etenkin suomalainen olutkulttuuri muuttuu, että ilmeisesti Iisalmessakin on nyt huomattu, että olisi kai aika hölmöä jättää alati kasvava asiakaskunta eli maukkaasta oluesta nauttivat huomioimatta. Hyvä näin, aika selvittää mitä tyylikäs IPA-tölkki pitää sisällään.

"Vahvasti humaloitu, sitruksinen täysmallas pintahiivaolut, suodattamaton."
Lasiin kaatuu oranssihtava, vaalean meripihkainen ja voimakkaasti vaahtoava olut. Vaahto on vaalea, kuohkea ja isokuplainen ja rauhoittuu piakkoin oluen pinnalle sentin paksuiseksi hunnuksi.

Tuoksussa on pistävää humalaa, mäntyä, ruohoa ja hedelmää sekä vähän mausteisuutta ja todella hentoa sitrusta ja mallasta. Tuoksu on oikeastaan yllättävän monipuolinen ja miellyttävä, hieman tunkkaiseen päin muttei häiritsevästi.

Maku on yllättävän pliisu eikä oikein lunasta tuoksun antamia lupauksia: humalaa, hieman mäntyä ja ruohoa. 55 EBUn kitkeryys kihelmöi suussa miellyttävästi. Vetinen ja hieman epätasapainoinen. Iisalmi Pale Alen runko on turhan ohut kuten tuppaa olemaan asian laita muidenkin "kauppa-ipojen" kohdalla: tämä oluttyyli todella hyötyy hieman vahvemmasta alkoholipitoisuudesta ja sitä tämäkin tuote kaipaisi. Ja kyllä: ymmärrän ironian siinä kuinka aluksi valitin, että Olvi tekee oluensa voltit edellä ja nyt itse haluaisin tähän lisää voltteja. :)

Kaiken kaikkiaan IPA-ipa on helposti juotava ja simppeli ipa. Siinä ei ole varsinaisia vikoja ja se on kaikilta puolin "ihan ok" (ja tuoksunsa puolesta hyvä). Voisin kuvitella, että tulevana kesänä tämä tulee olemaan hyvä porttihuume, jolla houkutella bulk-kuluttajia maukkaiden oluiden maailmaan. Kunhan saatavuus ja hinta pysyvät kohdillaan, niin eiköhän tämä useammankin kerran lähikaupan hyllystä mukaan tartu.


Speksejä arviointivihkosta:
Tölkki - 19.3.2014 - kotona juotu - 4,7%
Tuoksu: 7
Ulkonäkö: 2
Maku: 6
Suutuntuma: 2
Yleisvaikutelma: 12
Yhteispisteet: 29

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti