keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Jack Daniels -tammilastut imperial stoutiin

COLOSSUSta tuli käymispönttöön lopulta n. 18 litraa. Siirsin sen primääriastiasta kahteen erilliseen 10 litran vesilukolliseen desinfioituun muovisankoon (n. 8l per astia), joissa olut saa huilata sekondäärikäymisen ajan. Samalla pullotin primääriastiasta yhden pullon verran olutta, tämän tarkoituksen kerron kohta.

Primäärikäyminen oli tapahtunut melko nätisti. Pinnalla ei ollut hiivakakkua ja rupu oli pakkautunut astian pohjalle melko tehokkaasti. Hiivaa ja rupua oli pohjalla kuitenkin melko runsaasti, n. 1-2l verran jätin siirtämättä secondaryyn.

Viskitynnyrikypsytyksen simuloiminen viskissä liotetuilla tammilastuilla on melko yleistä ja googlella löytyy tästä hyvin tietoa. Esimerkiksi Brewcatin tuotesivuilla (mistä nämäkin tammilastut tilasin) löytyy oheinen tiedonjyvä:

"Käyttö: muutamista vuorokausista aina useiden kuukausien sekundäärikypsyttelyyn. Voidaan maustaa parissa päivässä erilaisilla alkoholeilla tuomaan oman lisäarominsa. Esimerkiksi Brewcatin panolassa Imperial Bourbon Barrel Stout tehtiin näin.

Vinkki: höyrytä 15min tai viinakylvetä tunnista kahteen vuorokautta ennen käyttöä, näin tapat helposti pöpöt kotikonstein."

Varsinaisia ainesosien mittasuhteita ei kauppasivu kuitenkaan kerro. Jonkun olutfoorumin kautta löysin kuitenkin tämän Northern Brewerin oluentekokitin mukana tulevan ohjeen, jossa kerrotaan 5 gallonan (eli n. 19 litran) Bourbon Barrel Porterin valmistukselle ohjeita. Ohjeen mukaan hommaan tarvitaan 3 oz eli 85g tammikuutioita ja 16 oz eli n. 450g bourbonia. Tammikuutiot ovat eri tavaraa kuin tammilastut, mutta close enough.


"18. Secondary fermentation. Allow the beer to condition in the secondary fermenter for 2 – 3 weeks before proceeding with the next step. Timing now is somewhat flexible.

19. Add the oak cubes. Soak the US Medium Plus Oak Cubes in 16 oz of bourbon for 24 – 48 hours. Use half the pack for a mild oak flavor, or the whole pack for a more pronounced oak character. Then add the oak cubes and bourbon to the secondary fermenter and wait an additional 1 – 2 weeks before bottling."
Kotipanimossa olen havainnut toimivaksi istuttaa olutta primäärissä noin viikon ja secondaryssa 1-2 viikkoa. Vastoin Northern Brewerin ohjetta päätin siis lisätä tammilastut suoraan sekondäärin alussa, niin ei tarvitse ihan puoltatoista kuukautta tätä odotella.



Sitten itse prosessiin. Astian desinfioinnin jälkeen mittasin 4 dl viskiä ja täydet 100 grammaa tammilastuja. Tammilastuille päätin tehdä tupladesinfioinnin eli höyrytin niitä höyrytyskattilassa kymmenisen minuuttia ennen viinaan upottamista ja viinakylvyssä ne saivat olla kaksi vuorokautta. Eiköhän ne pöpöt siihen kuolleet.

Olut meni kahteen sekondääriastiaan, koska tämä on ensimmäinen viskitammilastuolueni ja luonnollisesti mauston kanssa täytyy hieman tehdä kokeiluja. Toiseen astioista laitoin 50 grammaa liotettuja tammilastuja ja toiseen 50 grammaa liotettuja tammilastuja ja n. 3 dl viskiä. Tämä siksi, että osalla foorumeista kehotetaan toiseen ja osalla toiseen tapaan. Tuleepahan itse testattua kummalla tavalla saa irti paremmat maut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti