keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Ohje: Kotipanimosiman valmistus

Alkuperäisen reseptipostauksen löydät täältä. Tässä postauksessa raporttia / ohjeistusta panimosiman valmistamisesta.

Tässä ohjeessa valmistan siis oheisen reseptin mukaista panimosimaa:

400g Hunaja
200g Fariinisokeri
100g Fruktoosi

10g Target-humala
1 Sitruunan kuoret

Hiiva: Danstar American West Coast (BRY-97)

Kiehauta 5,5 litraa vettä. Lisää Fariinisokeri, fruktoosi, humala ja sitruunankuoret. Anna kiehua 15 minuuttia. Poista levyltä, lisää hunaja ja sekoita hyvin. Viilennä vierre n. 25-asteiseksi. Astioi käymisämpäriin ja lisää startattu hiiva. Käytä viikko ja pullota teelusikallisen sokeria per 0,33l pullo kera.
Valmistukseen tarvitset oheisia välineitä:

Välineistöä.

Täh, näin paljon kaikkea? No okei, ideaalitilanteessa omistaisit nämä kaikki. Käytännössä pärjäät ilman lämpömittaria, lappoa, ominaispainomittaria ja sen mittaa. Muu on melko oleellista. Jos ei lappoa ole, niin sitten tarvitset pullotukseen trattia/suppiloa sekä rättiä, koska siitä tulee kyllä sotkua. Euron marjaämpäriin voit askarrella kanteen reiän ja kiinnittää siihen vesilukon tiivisteen ja vesilukon, mutta tulet tekemään tämän kaiken vain huomataksesi, että euroämpärin kansi ei ole tiivis. Eli ilman vesilukkoakin pärjää, kyllä se ylimääräinen paine sieltä kannen välistä ulos pörisee. Kuvassa ei ole kauhaa keiton hämmennystä varten mutta sellaisenkin tarvitset.

Valmistusvälineitä sekä humalaa ja hiivaa saa netistä tilaamalla panimokaupoista, kuten Brewcatilta (30g humalapussi tästä, hiiva tästä), Lapposta tai Melkkosta. Humalasukat maksavat alle euron, muista ostaa sellainenkin. Fruktoosia löytyy ihan Prismasta.

Noniin hommat käyntiin! Käyn läpi reseptin alla olevan lyhyehkön ohjeistuksen ja lisäilen mitä mieleen juolahtaa. Ja näinhän hommat kotipanimossa aina alkaa:

Hommat käyntiin!

Korkkaa olut ja (mielellään desinfioiva) puhdistusaine. Ensimmäisen kumoat suuhun ja toisella pyyhit pinnat - varo ettet mene sekaisin järjestyksessä!

Yllätyin oikeastaan itsekin, että omistan 7 litran kattilan.
Kiehauta 5,5 litraa vettä. Jos et omista tällaista isohkoa kattilaa, niin keittele kahdessa pienemmässä. Jos et omista kahta pienempää, keittele kolmessa vielä pienemmässä, jne... Ja taas löytyy välineitä jotka unohdin alun välinekuvasta: nimittäin 1 litran mitta. Muutkin mittavälineet kelpaavat, kunhan saat 5,5 litraa mitattua.

310 on kellonaika, ei grammamäärä.
Pese sitruunat ja kuori niistä oheisenlaisia lastuja. Varo ettet kuori liian voimakkaasti - tuota valkoista kerrosta saisi jäädä lastuihin mahdollisimman vähän. Mittaa humalasukkaan 10 grammaa humalaa ja heitä sitruunankuoret perään. Mittaa sokerit.



Lisää keitokseen humalasukka ja sokerit. Ota kellosta aikaa 15 minuuttia ja anna kiehua tismalleen sen verran. Levyn lämpöä voi hieman laskea, keitoksen ei tarvitse pulputa ihan maksimilla, sellainen kevyt nelonen riitti itsellä.




Kun 15 minuuttia on kulunut, poista kattila levyltä, ongi humalasukka keitoksesta ja lisää hunaja. Sekoittele hunaja hyvin, siten että se sulaa sekaan.

Viilennä keitos. Tämä onnistuu esimerkiksi upottamalla kattila kylmään veteen (varo, ettei kattila hörppää vettä!) tai unohtamalla kattilan parvekkeelle tunniksi pariksi. Jatka hommia vasta sitten kun keitos on viilentynyt n. 25-30 asteiseksi. Jos ei ole lämpömittaria käytössä, niin noh... Hieman alle kädenlämpöiseksi.


Desinfioi käymisämpäri.



Tee hiivastartteri. Hiiva starttaa noin vartin. Kaada desinfioituun mukiin noin desilitra hieman alle kädenlämpöistä vettä (oikeastaan 30-35C olisi ideaali), kaada hiiva perään ja peitä kelmulla vartiksi. Vartin päästä sekoita varovasti ja zadam - startteri on valmis.


Aivan poikkeuksellisen herkullinen väri. Huoli pois, kyllä se siitä kirkastuu...

Siirrä vierre kattilasta ämpäriin. Saa lorotella ihan antaumuksella, vierteen on ihan hyvä hapettua ennen hiivausta. Jos kantti kestää, niin hölskytä ämpäriä ennen hiivan lisäystä, tämä hapettaa vierrettä entisestään. Muista kuitenkin, että euroämpärin kansi ei todellakaan ole tiivis, eli itse jätin tämän sekoittelun pois. Hiiva lisätään vierteeseen ihan vain kaatamalla sekaan.

Näyttää kyllä ihan joltain muulta kuin simalta.

Valmis! No häh, eihän tätä voi vielä juoda! No ei voi. Odota viikko pari, että käyminen loppuu. Hiiva- ja humalamuju laskeutuu samalla ämpärin pohjalle. Tämän jälkeen desinfioi läjä pulloja, laita niihin jälkikäymissokeria (pöytäsokeria n. teelusikallinen per 0,33l on ihan jepa) ja pullota lapolla ja korkita. Pulloiksi kelpaa ihan vaikka tyhjät muoviset limsapullot.

Edit 19.4.: Käytin omaani kaksi viikkoa ja näin pitkällä käymisellä menee liian kuivaksi. Eli suosittelisin 5-7 päivän mittaista käyttöä huoneenlämmössä, jonka jälkeen pullotus ja vuorokausi huoneenlämmössä, jonka jälkeen jääkaappiin säilöön. Jääkaapissa hiivan toiminta hidastuu huomattavasti, jonka vuoksi siman pitäisi jäädä makeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti