maanantai 27. maaliskuuta 2017

Olutta maailmalla: Tallinna

Aikoinaan Tallinnassa ravattiin lähinnä hakemassa lavakaupalla halpaa käyttöjuomaa, nykyään Tallinnassa sietää käydä jo ihan kuplivan craft-skenen ja mahtavien ravintoloiden vuoksi. Päivittelen tähän postaukseen ajan myötä vinkkejä ja hyväksi havaitsemiani paikkoja ja kirjoittelen alle mistä ne löytyy ja mitä ne ovat. Aukioloajat tarkistettu maaliskuussa 2017.

Liikkuminen Tallinnassa

Lataa ja asenna kännykkääsi Uber, piste. Muuta et tarvitse. Mobiilidata ei paljoa maksa (Telia-asiakkaille ilmaista Tallinnassa) ja Uberin appi hoitaa veloituksen luottokortilta, eli rahan kanssa ei kuskien kanssa tarvitse kikkailla. Esimerkiksi matka satamasta Telliskiveen maksoi 3/2017 4,77e (4,17km) ja matka Uba ja Humal -kaupasta satamaan 2,52e (1,67 km). Uber on laillinen ja turvallinen vaihtoehto Tallinnassa, toisin kuin vapaasti (hintakaton rajoissa) hinnoittelevat taksiyhtiöt, joissa on jopa realistinen riski päätyä mafiataksiin.

Pullokaupat

 

SIP

Osoite: Telliskivi 62, 10412 Tallinna. Klikkaa tästä kartalle.
Auki päivittäin klo 10-22.

Pullokauppa Telliskivessä. Laaja valikoima virolaisia pienpanimo-oluita (ja siidereitä). Lisäksi pieni valikoima belgialaisia, jenkkejä, saksalaisia, italialaisia jne. Lisäksi iso valikoima viinejä, mutta niistä en osaa sanoa mitään.

Hintataso kohtuullinen. Peruspullot 3-5e ja pienempieräiset/harvinaisemmat 5-10e (esimerkiksi Sori Brewingin Conca d'Oro taisi olla 8e ja samaa sarjaa oli Põhjalan barrel seriesit). Täältä olen tehnyt myös hyviä löytöjä, kuten jenkkiläisen Cigar City Brewingin Jai Alai IPA -tölkkejä 3,6e hintaan.

Tiloissa myös pieni "baari" eli pari kolme baarijakkaraa tiskinnokassa. Jos ei ole kiirettä ja jokin olut mietityttää, niin oluita saa ostaa ja juoda paikan päällä +1e hyllyhinnalla (jos siis sattuu kylmäkaapeista löytymään). Henkilökunta on ystävällistä ja vastaa kysymyksiin ja vinkkaa oluita tarvittaessa. Viime käynnillä etsimme varta vasten Lehen Saatana Magustoit -olutta, jota löytyi kuin löytyikin "tiskin alta", vaikka oli hyllystä loppu.

Hintaesimerkkejä viime käynniltä: Öllenaut Väike Raidur 2,65e; Tanker/Hiisi Hiiepuu 2,60e; Sori Brewing Dark Humor Club 3,45e; Tanker Hop Power 4,45e; Stone Xocoveca 4,45e.

Vinkki: varaudu omilla kestokasseilla, repulla tai muilla vastaavilla. Tiskiltä saa vain pienehköjä paperikasseja, jotka eivät välttämättä isompia lasteja kestä..

Uba ja Humal

Uba ja Humal.
Osoite: Võrgu 3, 10415 Tallinna. Katso sijainti kartalla tästä.
Avoinna ma-la 10-22, su 10-20.

Pieni ja sympaattinen olut- ja kahvikauppa lähellä satamaa. Nimi kirjaimellisesti siis "papu ja humala". Laaja valikoima virolaisia oluita (ja siidereitä), lisäksi jonkin verran tanskalaista, norjalaista, islantilaista, ja jenkkiä hyllyissä. Suomesta edustettuna lähinnä Ruosniemen panimo.

Kasvattanut valikoimaansa tasaisesti vuosien saatossa, hyllymetrit ovat melkeinpä tuplaantuneet siitä kuin ensi kerran täällä vuosia sitten kävin.

Vinkki: ota tännekin kestokasseja tai muuta vastaavaa mukaan. Täällä ei ole edes ostoskoreja mihin pinota ostoksiaan, eli itse olen kasannut ostokset suoraan hyllystä omaan kassiin ja vienyt kassalle.

Vinkki2: täälläkin voi nautiskella olutta ostosten lomassa, mutta sen sijaan suosittelen ehdottomasti tilaamaan kahvia. Se on paikan päällä rouhituista pavuista tilauksesta tehtyä ja hävyttömän hyvää.

Baarit

 

Pudel Bar

Auki ti-ke 16-00, to-pe 16-02, la 12-02 ja su 14-00.
Osoite: Telliskivi 60a, 10412, Tallinna.


Pudel Bar on oluihin kallellaan oleva paikka hipsterien kansoittamalla Telliskiven trendialueella. Pullovalikoimaa pari kaapillista ja hanavalikoimaa viidentoista hanan verran. Sisustus nojaa katuojasta ja mummoloista löytyneisiin tuoleihin ja jakkaroihin ja baarin perällä on hieno hyllyllinen tyhjiä kegejä. Viime käynnillä sivupöydällä oli complimentary pähkinöitä ja vettä oluenmaistelun ohessa nautittavaksi. Päivisin pääsee jopa istumaan, ilta-aikaan täyttä muttei yltiömäistä tungosta.


Palvelu hieman yllättäen vihamielisen töykeätä ja jopa osaamatonta: täällä kannattaa tietää mitä tilaa, sillä tiskiltä ei apua tai olutsuosituksia ole herunut. Yllä olevissa kuvissa 0,33l 10,9% Edge Brewingin Accidental Jedi (Triple Imperial IPA), hintaa 5e. Laskettiin hanasta, pyytämällä saa myös pienempiä annoksen mutta hinta on sama.




Drink Bar

Väike-Karja 8, 10140, Tallinna. Auki su-to 12-23, pe-la 12-2.

Drink Bar. Pahoittelen bisneskalaa.
Drink Bar on vähän kaksijakoinen paikka. Se sijaitsee vanhankaupungin laidalla, jonka vuoksi valitettavasti aina välillä suomalaiset vyölaukkuturistit eksyvät sinne. Näillä oli aiemmin oma pieni pullokauppansa myös kulman takana (Drink Shop), mutta se on ilmeisesti kuopattu lopullisesti.

Hanoissa on lähes aina jotain spesiaalia Põhjalalta. Pullovalikoimaa löytyy myös runsain mitoin. Hintataso varsin kohtuullinen. Kannattaa ehdottomasti maistaa näiden valkosibulileipiä - ovat ihan mahtavia. Ja myös tosi valkosipulisia..!

Põrgu

Osoite: Rüütli 4, 10130, Tallinna. Auki ma-to 12-24, pe-la 12-2.

Tämä oli aluksi vähän hankala löytää. Sijaitsee vanhankaupungin "väärässä" reunassa ja porttikongi oli jotenkin hämäävä. Sisään laskeudutaan portaita ja tila on kellarimainen ja "keskiaikainen" (ei semmonen teemaravintolamainen silti, vaan koristeina kaikenlaista sepän takomaa yms.). Hyvä hanavalikoima ja erityismaininta pullovalikoimasta - näiltä löytyi ainoana käymistämme paikoista Põhjalan Pime Öötä pari vuotta sitten. Nythän sitä löytyykin sitten jo hieman paremmin.

Põrgun ovi.

Koht

Osoite: Lai 8, 10133, Tallinna. Muistiinpanoissani lukee, että "auki silloin kun on auki" mutta google väittäisi su-to 17-3 ja pe-la 17-4. Paikka ei kyllä ole mikään yökerho, eli hieman näitä aikoja epäilen.

Jos Põrgu oli hieman hankala etsiä, niin tätä saa jo ihan hakemalla hakea. Ensi käymisellä kävelimme ohi ja tajusimme asian vasta sadan metrin päästä. Palasimme takaisinpäin ja kuljimme jälleen ohi. Kadulta mennään vähän epämääräisen näköisestä porttikongista sisään ja kuljetaan kujaa sen perälle, josta löytyykin Kohtin ovi ja pari muovista terassikalustetta.

Koht on tosi symppis ja pieni paikka, todellinen piilotettu helmi. Hanat vaikuttavat jotenkin tosi itse kyhätyiltä ja hanavalikoima löytyy seinille liimatuista julisteista (eikä siis läheltäkään "baaritiskiä"). Kotikutoinen meininki. Pullovalikoima yllättävän laaja tämänkokoiseksi paikaksi.

Ahdas, mutta jotenkin hyvällä tavalla ahdas. Takka ja sohvapaikat onnekkaille, pienet puupenkit muille ja seisomapaikat lopuille.

Koht.


Kohtiin pääsi sisään nelijalkaiset ystävätkin.

Ravintolat

Rataskaevu 16

Osoite: Rataskaevu 16, 10123, Tallinna. Auki su-to 12-23, pe-la 12-24.

Rataskaevu on jo pitkään ollut Tripadvisorin #1 Tallinnan ravintola, ja ihan syystä. Kohtuullinen hintataso, tyylikkäät mutta sopivan kokoiset annokset ja kohtuullinen olutvalikoima. Kannattaa varata pöytä, mutta voi toki kokeilla onneaan tai jonotella pöytää. Päiväsaikaan on kyllä ilman varauksiakin aina mahtunut, mutta perälle ja nurkkapöytiin.

F-Hoone

Osoite: Telliskivi 60, 10412, Tallinna. Auki ma-su 9-24.

Trendinuorten luola Telliskivessä. Paljon perheellisiä päiväsaikaan, mikä tarkoittaa itkeviä vauvoja ja juoksevia lapsia. Illalla rauhallisempaa. Samat vahvuudet kuin Rataskaevullakin, eli tyylikkäät ja sopivan kokoiset annokset, hyvä hintataso ja kohtuullinen olutvalikoima. Näille plussaa siitä, että Põhjala on tehnyt heille "talon oman" red ipan F-Hoone Punane, joka on todellakin maistamisen arvoinen.

Vegan Restoran V

Osoite: Rataskaevu 12, 10130, Tallinna. Auki: su-to 12-23, pe-la 12-24.

Keväällä 2016 koitettiin tänne ilman varausta perjantai-iltana ja ei ollut mitään asiaa sisään. Syksyllä otettiin revanssi pöytävarauksen kanssa ja jo onnisti. Matalan kynnyksen vegaaniravintola, lihansyöjä voi huijata itseään vaikkapa ottamalla härkäpapupurilaisen ja huuhtomalla alas Põhjalan tai Öllenautin tuotteilla. Jaanihanson humaloituja panimosiidereitä myös pulloissa, kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti