maanantai 27. maaliskuuta 2017

Raportti: Oluen pullotus (COLOSSUS JDBA)

COLOSSUS päätyi pulloihin puolentoista viikon secondaryn päätteeksi. Pullotus on hoidettu vuosien mittaan melko vaihtelevin tavoin, nykyään tyyli on alla kuvatun mukainen.

Kattilan desinfiointi.
Pullojen desinfiointi.
Korkkien desinfiointi.
Homma lähtee käyntiin välineistön desinfioinnilla. Kattilan pohjalle kaadan hieman kaupan puistokemistiosastolta saatavaa desinfiointiainetta ja 20 litraa vettä perään. Kattilaan menee desautumaan myös lappo, suppilo ja teelusikkamitta. Kattilan hanasta on hyvä valutella hieman desiä myöskin läpi. Mielestäni helpoin tapa desata pullot on uunittaa niitä ~125C-asteessa kymmenisen minuuttia. Korkit desaan omassa astiassa.

Olut astiasta toiseen.
Kattila ja lappo huuhdellaan, jonka jälkeen olut siirretään käymisastiasta pullotuksessa käytettävään hanalliseen kattilaan. Secondary-käymisastiassa on yleensä pohjalla pieni hiivahuntu (koska suurin osa hiivakakusta jää primaryastiaan), jonka vuoksi hiivanrupu jää melko tehokkaasti viimeistään secondaryastian pohjalle.
Panimosokeria pullojen pohjalle.
Jotta pulloihin muodostuisi hiilihappoa, täytyy pullojen pohjalle laittaa hieman panimosokeria (maltodekstroosia). Sokerin määrän voi laskea vaikkapa tällä laskurilla, käytännössä n. 2,5 voliin olen laskenut omassa prosessissa päätyvän noin teelusikallisella maltodekstroosia. Vaikka suurin osa hiivaruvasta jäi secondaryn pohjalle, niin oluessa leijailee hiivaa aina sen verran, että pullokäyminen tapahtuu onnistuneesti.

Tämä jokaisen pullon sokerointi on nykyisessä prosessissa melko työläs osa. Periaatteessa tämän voisi korvata myös laskemalla laskurilla sokerimäärän, liottamalla sen keitettyyn veteen ja kaatamalla sokeriliemen oluen sekaan. Kokeilin tätä muutaman kerran enkä ollut tyytyväinen lopputulokseen; sokeri ei lionnut ilmeisesti kunnolla ja tuntui, että osassa pulloja oli vähän liikaakin painetta ja osassa ei ollenkaan. Työlästä: kyllä, mutta takuulla toimivaa.

Pullotusasema.
Ja tältä itse pullotus näyttää. Pullo poimitaan maasta, siihen valutetaan hanasta olut ja pullo laitetaan takaisin maahan korkitusta odottamaan. Tämä on sitten se työläin osa, etenkin kun suosin 0,33l pulloja eli yhdestä erästä pulloja tulee yleensä n. 45-50.

Korkitus valmis.
Korkitus hoituu marketista saatavalla perus kruunukorkittimella. Tällainen pieni käsipelikorkitin on melko kiikkerä käyttää, jonka vuoksi hankintalistalla on ollut jo pitkään "pöytämallinen" korkitin, jossa pullo asetetaan telineeseen ja korkki väännetään kammesta paikalleen. Sitä odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti